Sommartider, hej hej, sommartider

Oj oj sommaren närmar sig och idag var det riktigt varmt vårväder ute faktsikt. Hade helt ärligt totalt glömt bort att man skulle ställa om klockan till idag. Var ju ute med Trisha och grabbarna igår och när vi sedan skulle ta oss hem med bussen så kunde vi inte fatta varför klockan på rådhustornet gick en timme för fort....
  Vi hade iallafall jättekul igår, var på Broen, ett skepp som ligger i hamnen. Det blev ganska sent, eller tidigt kanske man ska säga. Kom inte i säng förrän halv åtta i morse, sommartid alltså... Så såg jag ju också på min dator att även den gick en timme för fort, den som alltid gått rätt innan. När jag sedan gick ut i köket för att käka frukost så hade någon satt upp en lapp bredvid köksklockan; "Husk sommertid begyndet, + 1 time". Och då trillade polletten ner, fattar inte att jag har kunnat missat det. Tur att det inte var en vardag när man skulle upp i skolan. Annars så har jag varit iväg och handlat lite idag plus att jag har läst i Bevægeapparatets anatomi till imorgon.
  Imorgon ska jag dessutom en sväng till läkaren för att förmodligen få ett nytt recept på min migränmedicin. Vi får se om vi kan förstå varandra. Jag förstår väl henne men danskar har extremt svårt för att förstå svenska har jag märkt. Mycket tror jag det är att de inte vill förstå, lite som fransmännen med engelska skulle jag tro. Men det löser sig, jag får prata tyyyydligt och i värsta fall får jag väl ta till engelskan.

  Nu är det för övrigt bara 5 dagar kvar! Sedan så kliver jag i land på svensk mark. Ska bli härligt med ett avbrott från studierna och att få träffa alla där hemma. Trisha gör mig sällskap på tåget till Köpenhamn så det blir roligt det. Våndades faktiskt lite för att sitta 3,5 timme ensam på tåget, det är så trökigt men nu får jag som sagt sällskap. Tiden går så himla mycket fortare då. Däremot tar vi inte samma flyg hem, jag lyfter en timme tidigare än henne. Trisha bokade nämligen senare än mig och då blev det billigare med ett senare flyg.

Nu ska jag kolla på Van Veeteren på svenska fyran, har aldrig sett de filmerna men tänkte passa på nu när de börjar från början...

Mamma=tutte

Har idag äntligen fått reda på vad ordet mamma betyder. Har haft det på schemat och har aldrig fattat vad det handlat om, vadå mamma? Men nu vet jag som sagt. Mamma är nämligen det latinska ordet för bröst. Hade en diskussion med Anna om hur det har koppling med att vi kallar våra mammor för just mammor, alltså de som födde oss... Det kommer bli himla krångligt framöver känns det som. Hur vet man vad man pratar om egentligen ;). Resultatet av diskussionen var iallafall att jag tyckte kopplingen var glasklar medan Anna däremot trodde det var ren slump, yeah right ;).
  Ja ja skämt åsido, det var iallafall samma lärare som undervisade oss om testiklarna som nu även skulle berätta om brösten och dess uppbyggnad. Av någon underlig anledning så verkade han lite mer besvärad denna gång.. Fick även lite flashbacks till Jällatiden då vi läste om lantbruksdjuren eftersom ordet laktation dök upp, ett ord som flitigt används när man talar om mjölkkor. Alltså, det är nog det sista en tjej vill förknippas med. En kossa...

  Har även läst om fettväv idag, ännu en grej en tjej inte vill bli förknippad med. Hade också mikroskopitimme. Vi håller ju på och tränar nu till examen på andra terminen. Histologiexamen är nämligen muntlig så då får man ett antal preparat som man ska känna igen och beskriva. Vissa preparat är väldigt snygga faktiskt, nästan så man skulle vilja förstora upp och hänga på väggen. Men det kanske skulle vara lite väl nördigt...

Det värsta med medicinstudier, har jag märkt, är att man gärna vill diagnosticera sig själv så fort man hör talas om nån sjukdom. Var under en halvtimme idag helt övertygad om att jag led av Cushings syndrom, en sjukdom där man lider av förhöjda värden av hormonet kortisol. Jag var dessutom övertygad om att det orsakades av en tumör på hypofysen, men efter att ha läst en fd patients berättelse så tänkte jag om. Jag känner mig ju ganska normal ändå..... Och när det dessutom bara var ca 2 st på miljonen per år som drabbades så kändes det ännu mer långsökt.

Jag går vidare med livet och flyttar en trappa ner...

Kollade ju på Beck igår och gud vad jag älskar den knäppa grannen! I gårdagens film så hade han bestämt sig för att flytta efter att hans lillebror dött, ett sätt att liksom gå vidare med livet. När Beck då frågar vart han ska flytta så blir svaret; -"En trappa ner..." Klockrent! Jag höll på att skratta ihjäl mig.
 
  Idag var jag ju ledig men jag har haft en ganska produktiv dag om jag får säga det själv. Har tvättat all min smutstvätt och även läst allt som ska läsas till lektionerna imorgon (handlade om armens kärl och om bröstkörtlarna by the way). Sedan så har jag också varit och handlat. Allt påskpynt och påskgodis är framställt i affärerna nu och jag kunde inte låta bli att köpa en sån där påse med chokladägg, älskar dem! Får bara hoppas att påskharen kommer till mig i år också ;)
  Idag blev det ju också en riktig lyxmiddag med inbakta räkor, bulgur och avocado. Mums mums. Inbakta räkor kanske låter lite mysko, men jag vet inte hur jag ska förklara, de är inte friterade men inrullade i nån slags degplattor. Man kan antingen fritera dem eller ha dem i ugnen. Gott va det iallafall och jag har rester kvar till i morgon. Har även pratat med Jossan i telefon idag och med Mika igår. Kul att prata med dem, blir ju inte så ofta nu när jag är här, ska bli himla kul att träffa dem på påsklovet.

  Har också haft en liten genomräkning av min budget och det visade sig att jag hade drygt 3000 SEK kvar att spendera resten av denna månad. Då blir man glad, inte alltid man går med plus i kassan. Trodde inte att det skulle vara så eftersom jag har köpt flygbiljetter och varit på shoppingtur, men ibland har man tur!
  Har precis kollat på Spårlöst också. Var en tjej som letade efter sin pappa på Hawaii. Fatta vad härligt att få åka dit, skulle vara jättekul. Programmet slutade med att hon stannade kvar och programledaren fick åka hem själv. Skulle jag också ha gjort, pappan bodde ju i strandvilla och allt. Härligt såg det ut iallafall.

Imorgon blir det ju som sagt skola så jag ska väl lägga mig och sova nu så jag orkar upp. Börjar visserligen inte förrän kl 9.15 så det blir lite sovmorgon ändå.

Storstädning och Beck

Har ju haft städvakt denna vecka. Tjejen jag hade städvakten med har kommit hem så hon kunde hjälpa mig idag när det var lite mer att göra. Inte den mest effektiva städperson jag mött, så jag gjorde väl det mesta, men jag har iallafall resten av de boendes sympatier och nästa gång det blir vår tur så kan jag sätta mig och rulla tummarna.
  Tittar på Beck nu, är himla kul med nya filmer, de andra var ju så himla utnötta.
  Är ju ledig imorgon också.. Skönt men lite långtråkigt. Man hittar ju inte på alltför mycket sådana dagar men jag måste väl ta mig ut och handla iallafall.
Jaja det blir nog inte roligare än så här.. Nu ska jag koncentrera mig på filmen..

2 veckor kvar...

Så är det bara två veckor kvar till påsklovet. Skönt säger jag. Är mycket nu att hålla i huvudet, oändliga antal latinska namn, så det ska bli skönt att komma hem till Sverige och vila lite. Lektionsmässigt så har vi det annars ganska lugnt nu. Är ledig på måndag till exempel, så det är långhelg för mig.
Har efter många turer fram och tillbaka äntligen fått ett danskt konto med tillhörande kontokort så jag slipper alla dumma uttagsavgifter. Skulle bara behöva gå till banken och kräva ett Dankort eftersom jag endast har fått ett mastercard electron. Electronkort som är de mest värdelösa korten i världen, och då speciellt i Danmark där allt är uppbyggt runt Dankortet. Fungerar som ett Visa bara det att det bara finns i Danmark och att de flesta affärer endast tar Dankort och inte vanliga Visakort, löjligt säger jag. Eftersom Dankort dessutom är ett kreditkort så måste man ha varit kund i 6 månader i banken. Är dock två svenskar i klassen som lyckats skaffa Dankort så jag får väl försöka jag med.
  Var ute och åt thaimat igår med några av de svenska tjejerna plus Charlotte, riktigt gott. Därefter gick vi på en medicinfest på Social Club. I porten så skulle man kunna bevisa att man var medicinstudent med ett studentkort, som jag ännu inte har fått så jag blev lite nervös ett tag, men det hela slutade med att vakten nöjde sig med att vi kunde peka ut var scapula (skuldran) satt så fick vi komma in. Senare blev det däremot så himla mycket folk så man inte kunde röra sig så då blev det hemfärd för Charlotte och mig. Resten av helgen kommer väl att gå i pluggandets tecken förhoppningsvis. Är så fruktansvärt slö att plugga till någonting utan ett verkligt mål. Kan plugga jättemycket till ett prov men att bara repetera för mig själv är jag värdelös på. Vi har ju nämligen inte examen på detta förrän i andra terminen, men jag får väl ta mig i kragen.
  Har tagit med ett par bilder på när jag läser om handens olika muskler och senor. Perfekt med en anatomisk atlas, vet inte vad jag gjort utan den. Påsen som råkade komma med på bild härstammar från den matbutik med billigast sortiment och som ni ser så står det på påsen att "Det ta´r kun 5 minutter" och det är endast för att det är världens minsta affär, lite i stil med Björke Livs faktiskt, och inte för att de har någon slags smart uppbyggnad...


Blir svårt att sova inatt....

Har varit ledig idag, skönt med sovmorgon och att slippa behöva åka iväg och bara kunna ta det lugnt. Har väl inte gjort så mycket, blev en sväng iväg till affären och köpte lite mjölk och juice, så slank det självklart ner en chokladkaka i korgen också. Man måste ju få fira en ledig dag.

  Är dessutom köksvakt den här veckan. Det innebär att jag ansvarar för städningen. Egentligen är vi två om det varje vecka, men min köksvaktkompis verkar inte ha flyttat in än så jag är själv. Fast nu så här på vardagarna så är det inte alls mycket att göra så det går bra. På söndagar däremot så har man lite mer storstädning, men jag har så snälla korridorkompisar så jag får säkert hjälp.

  Ikväll då jag gick in i köket för att städa så fick jag reda på att en av tjejerna i korridoren precis hade haft inbrott. För bara ca en timme sedan. Himla otäckt. De hade brytit sig in genom fönstret eftersom vi bor på bottenvåningen, så hade de fått med sig dator, kamera och nycklar in till själva byggnaden och hennes rum. Inte kul. Gäller att låsa dörren noga efter sig hädanefter. De hade även försökt få med sig TV:n men då hade de hunnit blivit upptäckta av ett par killar i korridoren så TV:n hamnade på backen innan de stack. Hoppas verkligen att låsen in till korridoren blir bytta snart för det är ju inte kul att veta att tjuvar kan ta sig in i huset. Dörrarna in till rummen är ju inte supersäkra heller, de är ju inga riktiga ytterdörrar. Kan ju bara tänka mig hur det känns för tjejen som drabbats eftersom tjuvarna tom har nyckeln till hennes rum. Fast de vågar sig förhoppningsvis inte hit mer. Fast det är ju så att för att komma in i själva huset så har vi elektroniska lås som öppnas med ett chip som hålls mot en sensor och det chipet fungerar till alla hus i hela kollegiet och det är några stycken. När man väl kommit in så är det även låsta dörrar in till varje korridor där det krävs en vanlig nyckel som är unik för varje korridordörr, men ibland så är de inte riktigt stängda.... Är iallafall inte kul. Man kommer nog sova himla lätt inatt. Förhoppningsvis så löser allt sig.

  Imorgon så är det sovmorgon igen. Skönt. Har bara en lektion som inte börjar förrän kl 16 så jag kan ta det riktigt lungt på dagen. Ska väl barrikadera in mig här. 

Vart är Sverige på väg?

Var ute igår kväll tillsammans med Anna och missade därför melodifestivalfinalen. Kollade då på svt's webb-TV för att se reprisen idag och vad är det jag ser? Malena vinner och går vidare till Moskva! Skandal! Allting såg så lovande ut efter jurynas (heter det så?) röster med Måns i topp och Caroline och EMD strax efter, men vad har hänt med det svenska folket? Majoriteten röstar på en operasång av Fredrik Kempe. Illa. Krävs nog ett smärre mirakel för att vi ska klara oss igenom kvalet till själva Eurovision om ni frågar mig.
  Ja, ja, hade iallafall kul igår. Åkte över till Anna, som bor i universitetsparken, på kvällen så gick vi senare ner på stan och träffade Djavid, Magnus och Emil som satt och spanade på tjejer och rackade ner på deras killar (avundsjuka?). Men killar är ju av naturen oftast tråkiga när det kommer till att dansa så vi skiljdes åt när jag och Anna inte längre hade lust att sitta stilla.
  Var även på inflyttningsfest i fredags hos Anne i min klass. Vi hade himla problem att hitta efter att vi klivit av bussen så vi irrade runt ett helt område kändes det som innan vi slutligen kom fram. Blev väldigt avundsjuk på Annes lägenhet som hon delade med en annan tjej. Den såg nyrenoverad ut och så var den ju komplett med kök och allt. Är himla drygt att dela kök tycker jag så det skulle va väldigt skönt med en lägenhet. Fast det dröjer nog till hösten innan jag kan tänkas få någon.
  Har faktiskt varit så duktig att jag ahr städat mitt rum idag. Såg ut som ett bombnedslag innan och det krävdes gymnastiska kunskaper för att ta sig från ene delen av rummet till den andra. Men nu är det alltså ordning och reda.
  Ska kolla på "Melodifestivalen -dagen efter" nu om jag orkar se på eländet..... 


Shoppa loss..

Idag har det varit en ledig dag. Väldigt skönt. Sovmorgon till kl 10, det va inte dumt det. Hade bestämt att gå på stan med Charlotte så vid 12 så träffades vi vid bussen. Vädret var perfa. Sol och blå himmel, kändes verkligen som vår. Tror det var ca 7 grader. Är nog lite skillnad mot för Sverige just nu. Det finns ju ingen snö här över huvud taget. Ganska skönt faktiskt.
 Iallafall så åkte vi ner på stan och började först på Bruuns Galleri. Jag visade mig vara i högform efter att ha gått ut därifrån med ett par skor, en klänning och en top. Efter att ha ätit lunch så fortsatte vi på Århus strög, eller gågata. Nu var det Charlottes tur att shoppa loss. Är iallafall mycket nöjd med mina inköp. Klänningen ser ut så att det verkar vara en blus och en kjol, lite smart alltså. Funderar på att ha den på en klasskompis inflyttningsfest nu på fredag.

  Igår så var det ljumskkanalen och det manliga könsorganet som gällde. På lektionerna alltså. Är lustigt att se att en klass med 19- och 20-åriga elever fortfarande kan bete sig som på mellanstadiet. Det gick inte att hålla tillbaka generade fniss och det gick inte att vara helt seriösa. Att läraren dessutom är i 24-årsålder gör inte saken bättre. Men men vi tog oss igenom även den dagen.

Hoppsan...


Måste bara ta med denna fantastiska bild på Sara-Irini och mig från i lördags. Vi tog en massa kort och så kom någon på den briljanta idén att ta en hoppbild. Här syns mycket tydligt vem av oss som sysslar med gymnastik och vem som måste lära sig kontrollera sin mimik....

Nu är biljetterna bokade!

Nu har jag bokat mina biljetter hem till Sverige! Så se upp för den 3:e april smäller det, då kommer jag till Gävle. Det blir först tåg till Köpenhamn, därefter flyg till Arlanda och sedan tåg igen till Gävle. Tror jag skulle komma fram vid 18.30-tiden. Sedan så åker jag inte hem förrän den 14:e april. Blir skönt det att få besöka civilisationen ett tag.

  Sedan så har jag ju varit ute med klasskompisarna i lördags. Började med att vi tjejer träffades hemma hos Anna innan vi drog till Mads. Då vi väntade på bussen inne i stan så träffade vi på en grinig och synbart berusad gammal tant (ok hon var i 50-årsåldern). Hon berättade mycket tydligt för oss vad hon tyckte om tjejer som höll på och tjattrade, hon hade minsann jobbat i 12 timmar (snarare druckit om ni frågar mig) och orkade inte höra på något tjat. Vi låtsades inte om henne bara, men vi va tacksamma mot den killen i busskuren som ställde upp till vårt försvar. Då vi sedan skulle på bussen så visade det sig att tantalaran skulle med på samma buss. För att provocera satte hon sig självklart bredvid oss trots att det fanns gott om tomma platser i andra änden av bussen. Vi pratade dock på vilket resulterade i att tanten skrek "Håll käft!" för fulla lungor så hela bussen hoppade. Sara-Irini som också går i min klass och var enda danskan i vårt sällskap sade tanten några sanningens ord och som tur var så klev hon av kort därefter. Förutom denna lilla episod så hade vi verkligen superkul vi var som sagt till Mads där vi mötte upp med killarna innan vi stack ner på stan, men som alltid när man har roligt så går tiden fort och innan vi visste ordet av så var klockan 04.00 och vi klev på sista bussen hem.

Söndagen blev därmed som väntat en slappardag där jag tog igen all sovtid jag missat. Håller dessutom på att försöka sluta bita på naglarna, men det är svårt. Jag målade dem med nagellack häromdagen men det höll ju till idag, så nu är naglarna nerbitna igen så de gör ont  :´(
  Men jag får skylla mig själv, jag är en dålig människa, som jag brukar säga till Charlotte varje gång jag köper choklad eller biter på mina naglar.

Idag har ju varit en sådan där "8.15-10"-dag i skolan så jag har passat på och handlat lite och nu är det reprisen av Andra chansen som gäller. Har dessutom gjort lite plats i frysen åt stackaren som delar utrymme med mig. Jag hade nämligen brett ut mig så pass mycket att jag hittade en lapp i vårt kylskåp där han frågade om vi inte kunde dela frysfacket istället?
  Ikväll blir det ju också Spårlöst! Mitt favvisprogram. Då ska jag bunkra upp med chokladpudding med grädde denna gång, kvällen till ära.

Äntligen fredag!

Så är det äntligen helg igen. Hade en övningslektion i mikroskopi i morse och en makroanatomilektion på eftermiddagen. Vi gick igenom diaphragman och bukväggen. Väldigt mycket att hålla reda på med alla muskler, kärl och nerver. Just nu känns det som en mindre omöjlighet att lära sig allt det här utantill, men det kommer väl. Får lusläsa mina anatomiska atlaser. Vi hade sån tur idag att det var facklig dag, så det var uppställt lite som en mässa med en massa gratis fika och godis, så då blev det fart på hold 8! Nedför trapporna i rasten och plocka på sig bara. Lite synd om de som stod och skulle prata bara, ingen låtsades ens att vara intresserad utan gick oblygt fram och tog cocosbollar och läsk.
  Annars så har det inte hänt så mycket mer, har kollat på Let's Dance iallafall. Har ju missat flera program men det ´var skönt att se att mina favvisar Magnus och Morgan är kvar.
  I morgon blir det kul. Några i klassen ska träffas på förfest hos en kille i klassen och sedan åker vi ner på stan, blir roligt det. Har funderingar på att använda min nya, gula klänning, men vi får se. Den kanske är lite för sommrig? Jag får mannekänga lite för mig själv inför min nya spegel så får vi se vad det blir.

Peter Settman <3

Efter en väldigt kort skoldag, slutade kl 10, så åkte jag hem och käkade lunch. Blev köttfärspaj från igår, min favvisrätt. Måste säga att jag överträffade mig själv denna gången. Godare köttfärspaj kan man inte finna, varken i Danska eller Svenska riket.
  Måste även erkänna att jag sedan kollade på Paradise Hotel på tv3.dk. När jag ändå är igång så ska jag också erkänna att jag har sett varenda avsnitt. Kan tyckas lite fjortisaktigt, men vad gör man? Det är nu när man ser på ett sådant program som man märker hur litet Danmark verkligen är. De lyckas få tag på folks ex och gamla vänner och alla känner alla. Lite skillnad mot för Sverige ändå. För de som inte har fastnat i Paradise hotel-fällan är så kanske man kan likna det med Big Brother, bara det att det utspelar sig på ett lyxhotell i Mexico..
  Skulle också försöka läsa de avsnitt i boken som morgondagens föreläsning handlar om, proteinsyntes och endoplasmatiskt retikulum. Men det gick ju så där. Måste ha lite musik på för att kunna koncentrera mig eftersom musiken överröstar min irriterande tinnitus, men nu hade jag alldeles för bra låtar så det blev väldigt svårt att koncentrera sig på texten i boken. Men bättre lycka nästa gång.
  Ni kanske undrar över överskriften? Jo det är så att jag precis har kollat på säsongspremiären av Så ska det låta på svt.se och Peter är hur bra som helst... Världens roligaste. Därefter kommer Markoolio och snygge Brolle ;) det gör ju ett succéprogram bara det. Har alltid haft en förkärlek till Peter Settman ända sedan Ronny och Ragge...
Herregud, Paradise Hotel och Så ska det låta, konstig blandning, hoppas ingen som inte känner mig läser detta...
  Just det, kan passa på att hälsa till mamma också att linserna kom oskadda fram på posten idag! 

Another hard day's work

Så har även denna dag kommit till sin ände. Efter att ha tillbringat otroliga 1 timme och 45 minuter i skolan fran till kl 10 så var man klar och kunde åka hem. Gick med Charlotte in på Bruuns Galleri för att köpa försenad present till hennes (ex)pojkvän. I skolan så pratade vi om cytoskelett, cellkärnan, epitelceller osv osv... Längtar till cellbiologin är slut alltså. Det är fruktansvärt tråkigt plus att läroboken är lika tråkig (och tung) som en tegelsten.
 
  Då är makrobiologin mycket roligare, även om det är extremt mycket att hålla reda på. Vem visste egentligen att humerus består av ett caput, två collum och ett corpus? Att den dessutom består av fascies och epicondyler behöver vi inte gå in på här....
  Har även fått en sk huskeregel (minnesregel) för alla handrotsben; Skaldede Ludere Träcker På Halmtorvet Ca Tretton Tredive (Skalliga luder trycker på Halmtorget ca tretton trettio) eller Scaphoideum, Lunatum, Triquetrum, Pisiforme, Hamatum, Capitatum, Trapezoideum och Trapezium. Lärorikt. Kommer aldrig förstå varför latin blev medicinens officiella språk. Vad är det för fel på gammal hederlig svenska? Eller åtminstone engelska? Nä då väljer man att ta ett utdött språk istället...
 
  Förresten så hade jag ju sån tur igår att det var den första söndagen i mars så då var faktiskt Bruuns Galleri öppet! Kors i taket. Och eftersom Charlotte hade övergett mig för sin Thomas så åkte jag själv. Det blev en mycket fin klänning, en gul, något att använda i påsk alltså. Så köpte jag även ett par örhängen, så jag var väldigt nöjd när jag åkte hem igen sedan. Dock något fattigare. Kom på sedan på hemvägen att mitt busskort går ut den tredje (läs imorgon) mars och att min hyra ännu inte är betald så jag kanske egentligen skulle ha legat långt med mina inköp. Men pytt! Vad ska man annars med pengar till om inte spendera dem?
  Annars så har det varit en lugn dag idag. Fick faktiskt en sällsynt lugn stund för mig själv i köket så jag kunde titta på Project Runway och Top Model på 3:an, som jag då inte har inne i rummet. Lagade lyxmiddag igår med kyckling och pommes frites så det blev rester av det till lunch. Till middag blev det väl en något mer oglamorös rätt som bacon med spagetti, men det smakade bra det med. Är man mästerkock så är man.

  Hade väl tänkt att krypa till kojs nu eftersom det är skolan som gäller i morgon bitti. I 1 timme och 45 minuter sen är det hem igen, läsa lite, käka lunch, kolla på tv och sedan tillbaka igen på eftermiddagen lika länge. Det är krävande att vara medicinstudent, men vem hade påstått att det var lätt? 

RSS 2.0