Glad midsommar!!

Är inte supersengagerad i the blogg nu eftersom jag har sommarlov... Man ska ju få ha lite ledigt också. Har "firat" midsommar med Jessica och Cattis. Jag grillade fläskfilé som vi åt med färskpotatis, mumsfillibabba, speciellt köttet blev utomordentligt vällyckat.

  Tanken var ju att vi bara skulle vara hemma, men Heartbreak kallar, så det blir att vi tar cyklarna (!) in till stan. Har aldrig under mina 15 år i Mårtsbo cyklat in till stan. Är ju för tusan en mil ungefär. Men jag är inte den som är den, måste ju visa mig hurtig inför småbarnen...

Ooops! I did it again!

Tillbringade dagen med lillasyster på stan. Hade mycket tajt budget, men lyckades ändå klämma in ett par skor. Till mitt försvar så var de på rea. Endast 149 SEK. Rena vrakpriset. Ett par vita tygklädda kilklackar med röda detaljer och peep-toe. Wunderbara.

  I helgen intar jag varvabacke... Ska bli mycket skönt att få ett helt hus för sig själv. Dessutom så har de ju stor TV med många kanaler, det är man inte bortskämd med precis. För tillfället så har Boxer-kortet rymt ifrån Mårtsbo med husvagnen till Järvsö, där den kära familjen har bestämt sig för att fira midsommar. Detta leder alltså till begränsat TV-tittande eftersom endast 1:an, 2:an, 4:an och 6:an är tillgängliga.
  Däremot så har jag varit på systemet och inhandlat en låda rosévin som jag, Jessica och Cattis dränker våra sorger med imorgon innan vi sticker till Mårtsboskolan och dansar Små Grodorna med alla barnen.


Den förlorade dottern har återvänt.

Jag är med andra ord i Sverige. Resan gick bra, förutom en försening från Kastrup till Arlanda på ca en kvart. Värre har man vart med om. Dock har jag ju en förmåga att tajma mina flygresor med olika internationella storhändelser. Förra gången var det Obamas hemliga landning på Kastrup och denna gång var det kungligt bröllop i Stockholm. Sistnämnda hade som tur var ingen större inverkan på mitt resande, även om jag var mycket orolig, med min vanliga tur.

Tog taxin till bussen imorse istället för att knalla hela vägen. Taxichauffören försökte sälja in sig så att han skulle få köra mig hela vägen till flygplatsen, men vem vill väl inte ha mig i bilen? Han gick tom ner ca 150 kr i pris, men jag skulle fortfarande tjäna 300 spänn på att ta bussen så jag avböjde vänligt, men bestämt.

Be afraid, be very afraid.

Sista dagen på kliniken! Extremt skönt, även om det har varit roligt. Tycker att den 18 juni är alldeles för sent för att börja sommarlovet. Men vad göra? Firade iallafall med två wienerbröd i sjukhusets matsal.

  Ska passa på att varna familj och vänner där hemma att jag har hamstrat venflons och a-gas-sprutor som jag ska ta med mig till Sverige. Jag måste ju underhålla mina färdigheter. Har smugglat med mig ett helt kit från sjukhuset utifall någon därhemma skulle behöva lite saltvattentillskott, eller mäta syrekoncentrationen i blodet. Sov med ett öga öppet, säger jag bara....

Imorgon kl 05.00 börjar jag promenera de tre kilometrarna till flygbussens hållplats. Jag var ju hurtig nog för några veckor sedan att boka ett flyg som avgår från Århus kl 06.40. Tyvärr så går det inga stadsbussar vid denna tidiga timma, därav promenaden till närmsta flygbusshållplats. Tre kilometer är ju inte så farligt i sig, men klockan fem på morgonen med en massa packning är inte att föredra.

Ekko

Vi fick prova göra ultraljudsundersökning av hjärtat på varandra igår, en så kallad ekkokardiografi. Då tar man samtidigt ett EKG. Jag ställde upp och var försökskanin. Mitt hjärta slog helt normalt med regelbunden sinusrytm. Underbart. Det var väldigt kul att få se hjärtat när det pumpade och jag ska säga att det var det snyggaste hjärtat jag sett på en tid.

Idag är ju som bekant nästsista dagen på kliniken och vi hade därför en evaluering. Dessutom så fick vi våra intyg underskrivna, så egentligen så skulle man kunna skippa morgondagen, men eftersom vår lite läskiga överläkare i kardiologi spände ögonen i oss och sa att vi måste komma så blir det nog så. Jag stannar över frukost iallafall, sen ska jag hem och packa samt städa. Eftersom vi är studenter så har vi fått all mat gratis i matsalen och frukosten är oslagbar. På fredagar serveras det även wienerbröd, stora sådana, och det vill man ju inte missa.

Det finns inga ord för det.

  Idag har jag lagt venflon på en söt gammal tant. Jag misslyckades tyvärr i första försöket, men sedan så gick det prima. Dottern kollade snällt på mig och sa "Ta ett djupt andetag så ska det nog gå ska du se". Det är mycket skönt med snälla patienter och snälla anhöriga. Fast jag har faktiskt kommit förbi det nervösa "jag sticker en nål i en annan människa"-stadiet.

  På torsdag kommer jag att vara complete. Då kommer min bästa sämsta hälft hem, underbart!
  På lördag så är det Sverige som gäller. Jag tar flygbussen till Århus flygplats i ottan och kommer vara på Arlanda vid 10-tiden. Sedan är det sommarlov till 5 juli som gäller. Jag ska ju jobba på hemtjänsten i sommar, fram till 22 augusti.

The Blind Side

Ska väl komma med en liten uppdatering från helgen. I fredags så var ju Trisha och Elin hemma hos mig. Vi värmde frysta pizzor i ugnen och tanken var att vi skulle avnjuta dem till Sex and the City 2 på min dator. Tyvärr så var alla uppladdade versioner dubbade till spanska. En mycket bisarr syn. Alla som sett de avsnitt av Vänner där de sitter och kollar på spanska tv-kanaler vet vad jag talar om.
  Elin kläckte då idén om att vi kunde kolla på The Blind Side med Sandra Bullock. Den är baserad på en sann historia och handlar om en rik, vit familj som bestämmer sig för att ta hand om en föräldralös, svart pojke. Han visar sig sedan vara en hejare på amerikansk fotboll.
  Filmen var extremt bra, Sandra Bullock rockar verkligen, tror den precis har kommit ut på bio så gå och se den för tusan!



Nu sitter jag och käkar brunch och lyssnar på min FeelGood-spellista. Mycket mysigt. Läste förresten ut min senaste bok igår, Extremely loud and incredibly close av Jonathan Safran Foer. Den bästa bok jag läst i hela mitt liv om jag får säga min mening.

Partners in crime.

  Jag snodde en läkarrock från sjukhuset idag till min kära Skrumplever. Nästa vecka är det Mission: Sno en till mig själv med.

  Ikväll är det dock streaming av Sex and the City 2 som gäller, samt pizza, i det underbara sällskapet av Trisha och Elin. För övrigt så är jag extremt lycklig över att det är helg, jag börjar känna mig sliten nu.


Favorit i repris.

Is that alright?

Hade idag undervisning med Erik, överläkaren på organkirurgen och en man med Principer. Efter ett visst antal veckor på Horsens sygehus så har man lärt sig att undervisning med Erik inte endast innebär undervisning i sjukdomsrelaterade ämnen. Han tillhör nämligen den gamla skolan där högutbildade särskiljs från lågutbildade. Dessutom har han en obeskrivbar passion för historia, speciellt Danmarks historia. Vi har accepterat det faktum att varje undervisning inleds med en komprimerad historielektion. Idag var det den danske kungen Fredrik VI som gällde och han lyckades smyga in ett "de fördömda svenskarna". Förlusten av Skåne är något som fortfarande svider i en gammal organkirurgs hjärta. Den första frågan jag fick efter att ha avslöjat att jag kommer från Sverige var; "Er du fra det gamle danske land?" varav jag svarade att "Nej, jeg er ikke fra Skåne". Detta gav en glimt av besvikelse i hans ögon, han såg väl chansen att lära känna en insider som kunde hjälpa honom att störta svenskarnas envisa grepp om hans älskade Skåne.
  När det gäller högutbildade vs. lågutbildade så säger han alltid: "Husk! I er akademiker, I skal kunne jeres historie!" vilket betyder "Kom ihåg! Ni är akademiker, ni ska kunna er historia!". Vi nickar väluppfostrat och ler lite överseende.

Hjärndöd

Hade kvällsvakt igår, fick ta två nya a-punkturer och lägga en venflon. Dock har jag fortfarande inte helt återhämtat mig. Det tär på en kropp som vant sig vid en mycket slapp termin att helt plötslig behöva gå upp i ottan varje vardag och på det få en 12 timmars arbetsdag. Fast det är roligt iallafall, trots det faktum att jag börjat räkna ner till sommarlovet, men det får man göra.

Freedom 2

De utlovade bilderna från tivolit:


På väg mot bussen.


Obligatorisk glass, jag lärde mig något nytt denna dag; Guf betyder marrängfluff med jordgubbssmak.


Frihedskarusellen tillsammans med de andra femåringarna och deras föräldrar.


Mig i samma situation som ovanstående.


Blev en del posening framför fina blommor med.

Freedom

Har idag tillbringat dagen på Tivoli Friheden tillsammans med Trisha. Vi har åkt karuseller, skrikit och ätit glass i solen. Har verkligen varit superhärligt väder. Ska se om jag kan norpa några bilder av Trisha och lägga upp, jag hade nämligen ingen kamera med mig.

  När jag kom hem igen så satt grannarna ute och grillade. Jag märkte detta eftersom jag öppnade altandörren för att lufta lite. Måste säga att jag blev väldigt avundsjuk när jag kunde lukta grillröken. Nu sitter de och har djupa diskussioner, men jag ska inte klaga. Det gör bara att jag slipper ha dåligt samvete om jag skulle vilja grilla någon dag.

En liten uppdatering av min handled. Har lyckats fått ett ganska ordentligt blåmäre efter a-punkturen:


Tadaaaa!

Måste bara meddela att jag har tagit min alldeles första riktiga A-punktur på en patient idag. Utan översyn av annan sjukhuspersonal. Endast patientens dotter kikade över axeln på mig. Jag bad henne rutinerat att lägga kompression på stickhålet så det inte skulle bli ett alltför stort blåmärke. Just det, jag träffade artären i första försöket också, vill gärna poängtera det.

The things you do to me

Har idag tillbringat dagen hemma eftersom Värme- och Vattenavläsargubben skulle komma idag. Grannen Ovanpå ringde på min dörrklocka kvart i tio imorse (han väckte mig med andra ord) och ville att jag skulle ge nyckeln till tidigare nämnda gubbe. Tydligen skulle Grannen Ovanpå till jobbet och tydligen var han sen för han kunde inte ens presentera sig. Får se vad han säger när han hämtar nyckeln igen, vissa har minsann ingen hyfs.

  Annars så har jag varit på IKEA, för ovanlighetens skull. Jag har fått för mig att jag gärna vill ha en soffa, men jag har ju ingen plats i nuläget. Då kom Linda med den eminenta idén att jag kunde ju köpa en bäddsoffa. Först tyckte jag det lät lite jobbigt, men ju mer jag tänker på det desto mer gillar jag det. Har därför varit och provsuttit soffor och det lutar åt en Ektorp. Måste däremot invänta pengar först, tyvärr. Var är min rike prins på sin vita springare om jag får fråga?
  För att komma till saken så slutade Ikea-turen med att jag inhandlade röda bakformar, alltså en springform, en pajform, en muffinsform och två olika stora dalahästformar. Dessutom så köpte jag pepparkaksformar i olika roliga djurformer, bla en älg och en igelkott. Blev mycket formar där. Men vad gör man inte för olika former av formar? :)

A-punktur

  Idag fick vi lära oss att ta en A-punktur, där man tar ett blodprov från arteria radialis vid handleden. Då kan man mäta blodets pH och mängden syre och koldioxid. De flesta andra blodprov tas ju från någon ven, antingen på fingerspetsen, handryggen eller armvecket.
  Det kluriga med att ta en A-punktur är att artärerna ligger lite djupare än venerna, så de syns inte "utifrån". Man måste därför leta reda på pulsen på handleden och sedan sticka ner lite på måfå. Inte för att skryta, men jag träffade rätt direkt. Eftersom vi alla var nybörjare så tog vi provet på oss själva och inte på någon stackars patient. Här är mitt ärr från slagfältet:




Inte så imponerande kanske ni tycker, men då skulle ni sett det med sprutan i och blodet som pulserade upp i den :)

RSS 2.0