Anor

Som varande en svensk i annat land så måste man hålla på traditionerna. Därför samlas vi idag hemma i Annas nya källarhål för att fira Våffeldagen, som sig bör med nygräddade våfflor och vispad grädde.
 
  Av rent intresse så kollade jag upp varför vi svenskar skattar just våfflor så högt att de har fått en egen dag. Döm om min förvåning då det visade sig att Jungfru Maria Bebådelsedag tidigare alltid inföll den 25 mars och kallades då Vårfru-dagen. Det har sedan i folkmun omvandlats till Våffeldagen. Självaste Jungfru Maria Bebådelsedag är numera flyttad till söndagen som infaller mellan den 22-28 mars. Det blev väl en nagel i ögat för kyrkofantasterna att folk helt plötsligt samlades för våffelmaraton istället för att tacka Maria för att hon lyckades genomföra en (helt omöjlig) jungfrufödsel.
  Det är sådana här saker som värmer mitt ateisthjärta! Säga vad man vill om svenskarna men särskilt religösa har de generellt sett aldrig varit.

1950

Äntligen står den här! Min nya 50-tals byrå i teak. Underbar är den. Tyvärr är bakstycket och lådbottnarna utbytta, men det syns ju inte utanpå.

Snyggt snyggt. Nästa setg är att byta ut skrivbordet och bokhyllan. Största drömmen är att ha en äkta stringhylla. Men kanske måste vänta med det tills jag har större lägenhet dock.

Tillfällig gäst i ditt liv.

Har haft min samlever här hos mig i nästan en vecka. Men imorgon lämnar hon mig, buhu!!


Såhär kan det se ut när man bor två på 29 kvadrat.


Vi firade vårt återvunna samboskap med hemmagjorda, modifierade cosmopolitans.






Snyggare drink har man nog aldrig sett.




Vad är väl drinkar utan gurkstavar och hemmagjord guacamole??


Herregud vilket kap jag gjort!! Hittade denna äkta persiska matta i soporna (!). Den har en gammal auktionstag från 2009 där den har blivit värderad till 2000 kr. Jag är så nöjd!


Våren har kommit!

Patienten ligger på britsen som en strandad val.

Journalgrodor är det roligaste som finns. Ta den här tex;

"Har helt förlorat erektionsförmåga efter operationen. Enligt egen utsago har hans hustru "blivit galen" efter detta."

Gå in här och läs fler.

Rehab

Har precis upptäckt att jag bor granne med Loppisladan i Skejby som har öppet varje helg hela mars ut. Farligt för en loppisjunkie som mig. Jag vet ju iallafall hur jag ska tillbringa mina helger framöver.... Har tittat ut en skitsnygg 50-tals teakbyrå för 350 kr. Rena vrakpriset.

LDL

Hade sista dagen på den kliniska övningskursen i måndags. Vi mätte kolesterolet i blodet. Det går ut på att man först mäter den totala mängden kolesterol, därefter mäter man mängden bra kolesterol, eller HDL. Så mäter man dessutom antalet triglycerider i blodet. Så gör man bara så att man subtraherar HDL-mängden och triglyceridmängden (multiplicerat med 0,45) från den totala mängden kolesterol så får man fram hur mycket dåligt kolesterol man har, eller LDL.
  En för hög mängd LDL i blodet ökar risken för hjärtkärlsjukdomar, medan en ökad mängd HDL motverkar hjärtkärlsjukdomar. Det är dessutom värre att ha för låg HDL än att man har en hög LDL.
  Det visade sig iallafall att jag har en hög koncentration HDL och en normal koncentration triglycerider. So far so good. När jag så räknade ut mängden LDL så var den för hög!! Jag låg i den gruppen som var "Misstänkt", alltså snäppet över "Ideellt" (fö så finns det även en "Riskabelt"- och en "Ytterst riskabelt"-grupp också).

  Innan man börjar tänka domedagstankar och kärlstenoser så ska man tänka på att detta prov ska tas i ett fastande tillstånd för att man inte ska få med senaste måltiden i provsvaren. Jag var ju då inte fastande, så egentligen så kan jag ju ha ett normalt LDL. Jag kan för allt i världen bara inte komma ihåg vad det var jag åt innan.....
  Hursomhelst så blir man ju lite nojjig, så detta ska tas tag i minsann!

  Förutom detta så börjar jag misstänka (eller det har jag nog gjort i alla tider) att jag har någon form för bokstavskombination. Jag kan ju för tusan inte koncentrera mig på det jag ska göra. Här sitter jag tex och skriver när jag egentligen ska sitta och läsa om elektrolyt- och vattenbalanserna i kroppen. Illa.

Vad är väl en bal på Uni?

Var på bal igår för att fira medicinarnas festfixarförenings 50 årsjubileum. Det var himlans trevligt. Vi var några stycken som träffades innan och då passade jag på att ta lite bilder:

Jag hade min Lanvinklänning på mig dagen till ära, samt mormor Alice väska.

Jag mitt i en vändning.

Elin

Jon och Marie. Till saken hör att Jon precis hade blundat på bilden innan så nu ville han försäkra sig om att inte göra samma misstag.

Thomas, tyvärr hade jag bara blundbild på honom.

Värdinnan själv, Vallad.

Anne och Vallad.

Det blev lite konstigt fokus på denna bild, men jag tror jag gillar't iallafall :) Jon, Marie och Vanaja.

Peter.

Upptäckte nu att jag har ingen bild på Trisha som självklart också var med. Kulkul hade vi.

Allt för vetenskapen III

Idag var näst sista dagen på labbkursen. Etanolbelastning och mätning av fria fettsyror i blodet stod på schemat. Jag var denna gång försöksperson och Elin provtagare. Då etanol bara är ett finare namn för sprit så gick försöket ut på att jag skulle hälla i mig 125 ml 38%-ig sprit på en gång. Det var nog det äckligaste jag gjort i hela mitt liv tack så mycket. Därefter så tog vi blodprov varje halvtimme i två timmar så vi skulle kunna räkna ut mängden etanol i blodet samt ändringen i koncentrationen av fria fettsyror.

Jag är tydligen himla svår att sticka. Mitt sympaticus kör på högvarv så fort hjärnan registrerar ordet "nål" och kärlen drar ihop sig till små sytrådar. Man kan säga att jag vet hur man försvarar sig mot allt som kan tänkas vilja stjäla mitt blod.

Elin klarade sitt uppdrag med bravur.

I full fart med att mäta upp rätt mängd standardserum.

Mitt blod som blandats med reagens innehållande enzym.

Då jag ansågs vara alltför intoxinerad för att hantera uppmätningen så fick jag roa mig på annat sätt.

Hon hittade in i en ven tillslut den där Elin.

Allt för vetenskapen II

Ska nu sammanfatta dag 2 och 3 av min kurs i Klinisk Biokemi. Dag 2 gick ut på att mäta mitt glukosupptag. Jag åkte till skolan på fastande mage med kissburken i högsta hugg. Jag stoppade i en uristix i mitt kiss. Jag kan gladeligen meddela att det var fritt från glukos och ketoner.
  Därefter mätte jag mitt blodsocker genom ett stick i fingret. Det låg på 5,3 mM. Ett fastande värde ska helst ligga under 5, men även värden under 6 går bra. Det var sedan dags att hälla i sig ett glas med sockervatten inom 5 min, ca 4 dl vatten med 75 g upplöst socker i alltså. Minst sagt sliskigt. Så var det bara att mäta blodsockret varje kvart den första timmen och varje halvtimme den andra timmen. Jag återvände till mitt fastande värde på 90 min, och mitt högsta värde låg bara på 7,6 mM (det ska inte överstiga 10 mM). Jag är diabetesfri, hurra!!

Har lovat Elin en kissburksbild på bloggen. Känsliga tittare varnas.

  Vi har även mätt halterna av kreatinkinase i blodet. Dessa värden stiger vid tex hjärtinfarkt eller efter överbelastning av muskler.

Vi avpipetterade vårt blodplasma i dessa små kuvetter.

En bild när Elin är in action så att säga.

Själva spektrofotometern som mäter absorbansen av allt det vi hällde i kuvetterna. Den mäter alltså enzymaktiviteten som då gör att man kan räkna ut mängden kreatinkinase i blodet. Både jag och Elin var infarktfria. Jag hade dessutom så låga värden så det knappt gick att mäta på.

Dag 3 så var det dags att mäta laktatnivåerna (mjölksyra) i blodet efter maximal ansträngning. Elin var försöksperson, jag var provtagare. Jag tog totalt fyra blodprov som sedan centrifugerades och analyserades med spektrofotometri. Elin var frisk som en nötkärna. Iallafall laktatnivåmässigt sett.

Nöjd och glad Elin efter hårt spinningpass och två blodprov. 

RSS 2.0