Juni, juli, augusti...

Snart är maj slut. Bara bra tycker jag. Nu får det gärna bli sommar på riktigt, med sommarlov och allt.
  Åker ju som sagt till Sverige på torsdag så blir det lite studentfirande och lite pre-födelsedagsfirande för Rasse innan jag åker tillbaka igen.
  Har haft en riktig långhelg, så himla skönt. Bara slappat och tagit sovmorgon =D Var visserligen på fitnessworld i lördags och kämpade järnet ska jag säga. Är totalt fascinerad av hur mycket svett en människa innehåller. Fascinerad och även lite äcklad på samma gång. Att svettas är ju inte det mysigaste precis. Men det känns väldigt bra efteråt.
  På lördagkvällen sedan så var det flera i klassen som gick ut tillsammans, jättekul hade vi. Är himla glad för min klass, har inte kunnat haft mer tur. Trisha hade dessutom med sig en kompis från Sverige som var här och hälsade på. Gjorde att man fick lite hemlängtan så nu är det skönt att man snart ska åka hem en sväng.

  Idag så har det varit föreläsning om placentan och även om ögats bindvävsapparat. Placentautvecklingen är himla intressant faktiskt men ögonen däremot.... Faktiskt allt som har med huvudet att göra är hur tråkigt som helst. Allt är så komplicerat och overkligt. Det går liksom inte att föreställa sig hur allt ser ut när det ligger där inne. Så är det ju alla dessa namn man måste lära sig. Långa ska de vara också. Men man ska inte klaga, det är bara att bita ihop. Även om jag är väldigt sugen på att avskilja huvudet från kroppen just nu.
  Men hallelujah det är faktiskt en dag att fira idag! Vi hade den sista histologitimmen för terminen iom placentaföreläsningen så nu kan man äntligen koppla av lite från alla mikroskopipreparat. Vi avslutade med en quiz. Som jeopardy ungefär. Vi körde tjejerna mot killarna och vi ledde långt in i första omgången men åkte sedan på storstryk. Måste erkänna även om det smärtar att några av de duktigaste faktiskt är killar så det var lite ojämna lag om man säger så.

  Imorgon är det sovmorgon, börjar inte förrän kl 10.15. Då är det bara att forstätta nöta på med ansiktets innervation och tuggmusklerna. Sedan blir det embryologiföreläsning, det jag tycker är mest intressant just nu. Dagen avslutas självklart med en föreläsning om kraniets och ansiktets uppbyggnad. Det är något hemskt vad de tjatar.. Men man måste ju lära sig och med tanke på ett jag har kämpat lite med skallen nu så är det väl bra om jag lyssnar.

  Har även köpt en födelsedagspresent till Rasse idag. Fick tag på den, enligt mig, perfekta presenten så jag hoppas han blir glad!

Brillorna är ett minne blott

Skulle putsa mina glasögon inför dissektionen i onsdags då jag helt plötsligt stog med en båge i var hand. Glasögonen gick alltså av på mitten. Inte bra alls. Speciellt som jag har mitt reservpar i Sverige. Som tur är så har jag ju mina linser, men det är bara drygt att hålla på med dem, iallafall på kvällarna och när jag är ledig. Fast jag har varit sugen på att köpa nya glasögon länge nu så jag får väl se detta som en bra anledning till det.
  Nästa helg blir det Sverige som gäller. Åker hem på torsdag och stannar tom måndag, blir himla kul det. Det som är synd är bara att jag är tvungen att åka hem innan Rasmus födelsedag, men så kan det gå. Får fira honom under helgen istället.
  Annars har det varit väldigt lugnt den här veckan. Var ju Kristi Himmelfärdsdag igår så vi var lediga och idag var det bara en föreläsning på morgonen så det blev hemmadag idag med. Nästa vecka blir sista veckan med anatomi för den här terminen. Ska bli så skönt. Den andra juni börjar vi med genetik, det blir nog väldigt spännande. Tycker det är kul med arvsanlag och sannolikheten med nedärvning. Det värsta är bara att vi får sommarlov så sent. Inte förrän den 26 juni slutar vi. Har iallafall fått sommarjobb på hemtjänsten i år igen, blir bra det. Trivs väldigt mycket där.
  Idag har bara varit en lugn dag, väldigt skönt att bara slappa. Imorgon tänkte jag gå lite på stan och kolla på studentpresent respektive födelsedagspresent till Jessica och Rasmus. Vet på ett ungefär vad jag ska köpa så det blir bra det =)

En olycka kommer sällan ensam...

Endast en månad och tio dagar kvar till jag åker hem till Sverige. Tiden har gått så himla fort. Kan inte förstå att jag snart har gått en hel termin på läkarprogrammet..... Börjar man sedan tänka att jag har elva kvar så kommer man snabbt ner på jorden. Men går alla så här fort så blir det gjort på ett litet kick. Ska se till att klara mig vidare bara också...
  Höll ju en framläggning i måndags inför klassen. Det var lite nervöst. Mikroskopet som vi får använda är ju så känsligt också så det var faktiskt väldigt svårt att ställa in det man ville titta på i mitten av bilden. Men det gick som sagt iallafall. Talade om utförsgångarna från bitestikeln och då är det några ord som är lite svåra att uttala, som Ductus epididymidis, rena tungvrickaren.
  I lördags så var det ju kalas hemma hos Elin som gällde. Det var de svenska tjejerna från klassen plus några av de danska med. Vi blev bjudna på väldigt god mat och en väldans god efterrätt. Måste bara erkänna att jag hade sönder Elins tårtspade med mina nyvunna enorma armmuskler. Det var nämligen en tårta med browniebotten som var lite svår att komma igenom. Jag skulle då demonstrera hur det skulle gå till, så stod jag där då med handtaget i handen och själva tårtspaden låg kvar i tårtan.... Pinigt, men vad gör man.
  På tal om pinigt så ramlade jag i affären idag också :O. Jag måste ha gått över nån våt fläck eller så, det hjälpte ju då inte heller att det var glatt marmorgolv. Pladask så låg jag på golvet. Inte nog med det så ramlade glasögonen av också. Jag måste ha sett ut som nån löjlig parodi på nån seriefigur där jag låg och kravlade. Ytterst pinsamt. Som tur var så var det väldigt lite folk där...

  Annars så har jag varit till FitnessWorld idag med Anna och Irini. Det var löpning på programmet för mig idag, var väldigt trött och mör efteråt.
  Ska också meddela att jag har köpt frukt idag. Äpplen och päron, plus att jag har köpt morötter så nu ska jag minsann vara duktig och äta sånt som det är meningen att man ska få i sig...

Wall of fame

Har hittat en himlans bra sida på internet, www.photoshop.com/express/landing.html, där man kan redigera sina bilder på webben, så jag har suttit och fixat med en massa bilder. Har också köpt fotopapper och kluddmassa så nu sitter mästerverken på väggen. Hela mitt redigerade album kan ses på sandrasanatomy.photoshop.com.
Här är ett par av bilderna jag fixade till....

  Idag så har det varit mikroskopering av prostata och bitestikel, sedan en föreläsning om mellanörat... Lyckades även bli infångad av läraren i mikroskoperingen så nu är jag tvungen att hålla en liten framläggning på måndag om utförsgångarna i bitestikeln. Man har då ett preparat i ett väldigt high tech-mikroskop som är kopplad till en projektor så alla kan se preparatet. Sedan ska jag stå där och peka och berätta om varje del.

Här är mitt preparat (epididymis=bitestikel)

  Är lite nervös faktiskt men det ska nog gå bra.

  Imorgon blir det lite födelsedagskalas. Det är Elin i klassen som fyller 21 år på måndag, så imorgon träffas vi några stycken hemma hos henne och äter och har kul. Köpte present till henne idag, men vad det är, det är en hemlis ;D

Ingvar Kamprad, me like <3

Har ju varit på IKEA idag. Inget retar shoppingsinnet som en tripp till IKEA, Sveriges stolthet. Hade bara tänkt att köpa en liten rullvagn till duschen, men det lyckades slinka ner ytterligare några grejer i påsen.

Inköpslista:
Sopkorg till både badrum och sovrum
Rött duschdraperi
Rullvagn
Nigella-hackare, min stolthet, en sådan där halvmåneformad "kniv" som Nigella har.
Kort med blommotiv, ska upp på väggen är det tänkt
Skrivbordslampa med energisnål spotlight

Som ni märker så blev det lite mer än vad jag hade tänkt... Vi hade iallafall himla trevligt, lunchen tillbringades ju också på IKEA. Det blev en dagens för mig, buffalo wings med ungsbakta potatisar och morötter. Självklart blev det ju också chokladkaka till efterrätt..
  Om ni trodde jag var värst med shoppingen så får ni tänka om. Trisha knallade där ifrån med en massa saker, kuddar, kuddfodral, prydnadsgrus, ett litet vitrinskåp m.m, m.m.... Och då var det ändå tredje gången för henne denna vecka på IKEA. Vi tog ju bussen så man måste ta det i omgångar. Har faktiskt kollat ut en bokhylla att ersätta rishögen med som jag har på rummet. Men det får bli lite senare eftersom den var så skrymmande och tung.
Sedan så har jag städat på rummet idag så det är så fint så. Kan ju inte ha nya grejer och ett stökigt rum.
Här är alltså min nya rullvagn, så kan man ju också skymta det röda draperiet.


"Do you think about me now and then?"

Idag har det varit spermatogenesen och huvudets kärl på schemat. Vi har alltså fått lära oss om spermiebildningen och fått kollat på de olika spermiestadierna i mikroskop. Sedan så var det ju huvudets kärl, inte fullt så intressant som man kan tro....
  Igår var jag däremot på smygpremiär av Änglar och Demoner på bio. Den var riktigt bra faktiskt så det var kul. Har ju inte läst böckerna som Jessica har gjort så man kanske uppskattar filmerna bättre då. Brukar iallafall vara så.
  Imorgon blir det lite Sverigefeelings med en tripp till IKEA med Trisha och Elin. Ska inhandla en sådan där liten vagn man kan ha i badrummet. Köpte ju en sugploppshylla på Ullared men den jäkeln ramlar bara ner så nu ligger den i en hög på golvet, orkar inte ens se den just nu.. Så en vagn it is. Är trött på att ha alla duschflaskor på handfatet. Det blir också lunch på IKEA så det blir väldans trevligt. Blir ingen skola imorgon nämligen. Är bara en 45 minuters fördjupningsföreläsning om testis på morgonen så den skippar vi. Annars så ska jag läsa på till fredagens föreläsningar så plugga blir det iallafall. Det nöjet blir jag aldrig utan känns det som.
  Annars så har ju årets countdown till sommaren börjat. Är ju bara en månad och 16 dagar kvar tills jag åker hem till ett välförtjänt lov. Ska bli så himla skönt. Fast jag hoppas bara att det blir fint väder. Regnar det så åker jag ner till DK igen ;) Vi har haft himla bra väder överlag nu, är så skönt att slippa alla vinterkläder och bara kunna ta på sig vårjackan.

Pyser av stolthet

Ok, det första jag nu ska skriva är att jag har varit på gymmet idag! Premiärtränat alltså. Det gick alldeles utmärkt. Gick tillsammans med Anna och vi var där i ungefär en timme och sprang på löpband och styrketränade. Alla kollade ju självklart beundrande på våra svällande muskler.... Njä men iallafall så kollade de himla mycket och även lite roat eftersom vi oblygt snackade på med svenska och förmodligen också på vår planlösa vandring mellan maskinerna. Efter att ha gjort några rygglyft så kunde vi helt plötsligt få lust att använda en sån där benmaskin och sedan kunde vi gå vidare till en armträningsmaskin. Hela kroppen stod alltså i fokus. Har en vag aning om att det är så man inte ska göra, men men....
  Annars så hade vi manuell undersökelseteknik på sjukhuset idag. Vi fick prova på att undersöka fot- knä- och skulderledet på varandra. Är inget fot-fan så det var väl inte så kul att klämma och känna på andras fötter en varm vårdag. Dessutom, under undersökelsen av skuldeledet på en av mina klasskompisar, så kom vår lärare of the day, överläkare Klas och frågade om jag hittat lymfkörtlarna i fossa poplitea? Alltså armhålan. Jag log ett fåraktigt nej och blev så illa tvungen att trycka upp fingrarna längst upp i armhålan på min stackars kompis. Kan säga att jag har haft bättre för mig.
 
  Annars har det varit lugna puckar idag, kan nämna att jag har funnit mitt amerikanska favvisgodis Reese's pieces på 7-11 idag och var bara tvungen att köpa, trots mitt nya sunda leverne. Men jag har inte käkat dem sen usa-resan så jag unnade mig faktiskt det. För dom som inte vet vad reese's är så är det helt enkelt jordnötssmör doppad i choklad. Enkelt men suuuuuuuuuuuuuuupergott.

Rapport från kapsejladsen

Varje år så anordnas det en kapsejlads, eller kappsegling, mellan utbildningarnas olika festföreningar i universitetsdammen. Detta utspelades igår. Jag har aldrig riktigt fattat hur stort det har varit här i Århus förrän jag faktiskt såg det med egna ögon igår. Det hela går ut på att medlemmarna i festföreningarna tävlar mot varandra genom att ro en och en i gummibåtar tvärs över dammen, de ska sedan ta sig i land dricka en hel öl sedan springa norsk fylla tio varv runt flaskan, därefter ska de hoppa i båten igen och ro tillbaka till andra sidan. Det lag som först har fått alla sina medlemmar fram och tillbaka över dammen vinner.
  Varje festförening gjorde även ett varsitt intro innan tävlingen drog igång. Medicinarnas festförening, Umbilicus (som förövrigt är det latinska ordet för navel) gjorde en uppspelning av Captain Jack Sparrows räddning från hängning ur Pirates of the Carribean-filmen. Captain Jack Sparrow fick reda på att han blivit dömd till hängning för horeri, superi, stöld osv, sedan blev han tillfrågad om han yttra ett sista ord. "Umbilicus!" skrek han då och frigjorde sig från repet. Han lyckades ta sig ut till en flotte på dammen var han hittade "det gyllene bækken" som var trofén alla tävlade om. Alla intron var väldigt genomtänka och såg himla påkostade ut, det var massa pyroteknik och ett lag hade tom fått med sig en riktig kamel!
  Publiken då? Ja den bestod av 10.000 olika studenter plus att folk kommer utifrån universitetet och samlades kring dammen för att titta. När jag säger damm så menar jag ju självklart inte en sån där liten trädgårdsdamm utan den är ju väldigt stor. Danskarna kallar den sjö, men det är lite att ta i. Själva tävlingen var även kamerabevakad och kommentatorerna var som jag förstod det två danska mediapersonligheter.
  Det var extremt kul. Vi vann tyvärr inte utan vi kom trea i finalen. Tråkigt, speciellt som det bara var tredje gången utav tio någonsin som medicinarna blev besegrade.
  På kvällen sedan så var det afterparty inne i stan med liveband. The Van GoGo som sjöng covers. Jag fick även äran att se vår holdlärare i makroanatomi, Jon, stå och svänga loss vid scenen så svetten lackade.
Fullt pådrag och bara en liten del av medicinpubliken

Alla studenter gjorde vågen
En av de tappra i UmbilicusThe Van GoGo


Ølbrød någon?

Idag har jag varit extremt duktig, jag har nämligen varit på FitnessWorld och skaffat medlemsskap. Så nu är det bara till att börja träna. Jag skaffade medlemsskapet trots ett flertal tecken från Han Där Uppe om att jag inte skulle göra det. Det började nämligen med att de inte tog mitt elektronkort och jag hade inte kontanter. Charlotte skulle då ställa upp och betala med sitt Dankort, men då var det något tekniskt fel så det gick inte. Vi knallade då ner till närmaste bankomat men den tog varken mitt eller Charlottes kort. Det var tekniskt fel där med. Vi gick ytterligare en bit till den näst närmaste bankomaten, fungerade inte där heller. Då träffade vi en gubbe som sa att bankomatsystemet i hela stan var nedlagt. Ingen bankomat fungerade. Jaha. Som tur var så låg det ett Danske Bank-kontor i närheten så vi gick in där. Det var självklart stängt men de hade automater utanför ingången. Mitt kort fungerade inte, men när Charlotte testade så gick det som tur var. Vi träffade även på flera andra lättade Danske Bank-människor med Dankort som äntligen kunde ta ut sina pengar.
  Vid det här laget så hade vi gått ganska långt ifrån gymmet så vi tog bussen tillbaka för att spara tid, så fick jag äntligen mitt medlemsskap. Det krävdes även att de hade en bild på mig, antagligen för att kunna identifiera mig om det behövs. Det var bara det att jag inte var särskilt beredd. De tog bilden med webbkamera från datorn i kassan. Jag anser själv att jag blir bäst på kort om jag har utsläppt hår och är utan brillor. Den här dagen däremot så hade vi dissekerat i skolan så jag hade uppsatt hår och glasögon, inte kul. Plus att det förmodligen blev en sån där passkorts-min. Och jag kunde ju inte bara säga att "vänta en sekund jag måste göra mig så fin som möjligt först" skulle ju verka lite löjligt och ytligt om inte annat. Men men, jag får väl se nästa gång jag går in om de sitter där bakom dataskärmen och hånskrattar när de får syn på mig.

  Har också stiftat bekantskap med en riktig dansk delikatess. I Danmark är det väldigt vanligt att äta rågbröd till lunch, dessutom så är det ju väldigt vanligt att dricka öl. Två danska klassiker alltså. Men då är det nån extremt smart person som kom på man kan inte få för lite av det goda så varför inte kombinera de här två? Man blandar alltså öl och rågbröd i en kastrull på spisen, värmer och rör om till det blir en degig massa. Fick frågan av en kille i korridoren om jag testat ölbröd någon gång. Jag fattade ingenting hade aldrig hört talas om det förut. Då var det någon som hade rester kvar som jag fick se. Det luktade inte helt otippat öl och rågbröd och det såg ut som bajs. Skulle aldrig få för mig att äta det däremot, kanske efter en vecka på en öde ö utan mat och vatten, då kan jag överväga det.

Solbränd och svartprickig

Har nu kommit tillbaka efter nästan en vecka i Ugglarp. Har haft kanonväder hela tiden så jag har faktiskt blivit solbränd. Gjorde dock det misstaget att jag hade satt upp mitt hår i en hästsvans så solbrännan på ryggen är så att säga ofullständig, men man kan ju inte få allt här i livet. Var ju dessutom i Ullared och shoppade loss med Elisabeth (måste få med att jag körde bilen dit eftersom Leif inte hade lust att hänka, mästerförare som jag är). Jag hade ju bara tänk mig att handla litegrann men fick en smärre chock när jag kom till kassan. Jaja vad ska man med 1100 kr till om inte spendera dem på GeKå's? Köpte ju bla en klänning som jag fick väl användning för i det varma vädret. Temperaturen gick upp till 30 grader någon dag. Inte illa.
 
  Sista april åkte vi in till Halmstad för att kolla på kasen som ligger på en flotte ute i Nissan. Vi kom väl dit vid kvart över 7. Klockan nio bemödade dem sig med att tända den fördömda kasen, så var det bara att stå och vänta snällt trots att vi längtade hem till pizzan....
 
  Åkte hem igår med färjan. Köpte biljett på terminalen bara för att upptäcka att det var hundra kronor dyrare mot för om jag hade köpt den på internet. Ibland blir man irriterad. Köpte en bok på färjan, Smuts av Katarina Wennstam, den var jättebra så tiden bara flög förbi. Läste ut den samma dag kan jag också tillägga.
Nu i helgen är det bara plugg som gäller för mig. Ska bara färga håret klart först. Lyckas ju stänka överallt så jag har små svarta prickar över hela kroppen. Får hoppas på ett bra resultat iallafall.

RSS 2.0