Lördag

Äntligen helg! Och äntligen en lugn termin där man inte behöver plugga på helgen! Underbart.

  Har varit och handlat idag eftersom kylskåpet var som ett enda stort svart hål. Har nu också bakat ytterligare en sats Oopsies som står och luktar gott medans de svalnar nu i köket. Dessutom motstod jag frestelsen att köpa 4 fastelavnsboller för 35 kr på Det Lune Brød. Det är danskarnas motsvarighet till semlor, och jag älskar ju semlor. Funderar starkt på att åka och köpa imorgon istället. De är inte helt lika våra semlor eftersom de är gjorda på mördeg så de ser mer ut som en korsning mellan en semla och ett wienerbröd.
Danskarnas fastelavnsboller...

Denna vecka som gått har vi fått lära oss hur man tar ett EKG och symptomerna på iskemisk hjärtsjukdom. Nästa vecka är det hypertension, för högt blodtryck, som står på schemat.
  Dessutom har vi startat kommunikation och sundhetspsykologi. Jag har bara ett ord att säga om de kurserna: FLUM.

  Efter examen så har vi ju tappat lite folk som har blivit tvugna att gå om en termin samtidigt som vi har fått in nytt folk som precis har gått om och lyckats komma vidare. Detta har resulterat i 8 nya i klassen. Känns himla konstigt speciellt som det även har försvunnit 8 av de ursprungliga som man redan kände.... Men man får väl ge färskingarna en chans, de är säkert jättesnälla.

Dag 1

Idag var den första dagen på tredje terminen och vi inledde den med en introduktionsföreläsning i sjukdomslära. Därefter blev det en föreläsning om iskemisk hjärtsjukdom (hjärtinfarkt) och en introduktionsföreläsning i fysiologi. Slutade redan klockan 12. 
 
  Innan hemfärden bar det av till Medicinerladen där jag brände pengar på kurslitteratur och en reflexhammare. Har nu roat mig med att testa mina egna reflexer, är lite svårt men jag lyckades få fram några till slut. Är en lite farlig hammare för i änden på skaftet sitter en liten knopp som vid första anblick ser ut att bara vara prydnad men börjar man skruva så lossnar den och fram kommer en grov nål! Den används vid smärtstimulering vid neurologiska undersökningar och jag skulle gärna prova den om det inte var så att jag är ensam hemma.... Anna är ju i London och glassar.

  Har även lämnat in Pärlan på service. Ingick en gratis service efter 2 månader så då är det bara att passa på. Passade på att köpa en kalender dessutom när jag ändå var på stan. Vi har fått hur många olika luddiga scheman som helst så nu har jag sammanställt dem alla i min fina kalender så jag vet när och vart jag ska någonstans.

  När jag väl kom hem och låste upp porten till byggnaden jag bor i så mötte jag inget annat än en halvnaken kille vid postlådorna. Han hade bara jeans på sig, alltså bar överkropp och barfota. Dessutom så hade han långt Hells Angels-hår och luktade svett, det som alltså hade kunnat varit en glad överraskning visade sig bara vara en smått traumatiserande upplevelse.... Han hade förmodligen chansat på att inte möta någon eftersom han nickade lite generat till mig, slängde ett himla snabbt getöga i postfacket (som för övrigt innehöll post, men den valde han att ignorera) och stack sedan snabbt in i sin lägenhet igen....

Just det, CSN om ni läser detta så har jag fortfarande inte fått mina pengar! Skulle uppskatta om de kommer tillrätta snart, ni vet var jag bor.

Don't stop me 'cause I'm having a good time

Nu är jag återbördad efter ett besök i Skåneland. Återsåg Hörby and all it's glory som man säger. Var in på Plus (kommer alltid vara Plus för mig) och köpte på mig Skånepepparkakor, har badat badtunna och varit lekledare på Elins lillasysters tjejträff, bemärk tjejträff alltså inte kalas. Vi kom på flera lekar som jag kan garantera absolut inte var några bebislekar. Det var nämligen Elins 10-åriga lillasysters största krav. Har även klappat kossor samt en tjur och gått prommis med goldisen Harry. Kom tillbaka igår med livet i behåll.

  Idag så har det blivit en tur till gymmet och handling. Jag ska be att få berätta att jag, Sandra Åhlén-Sandblom, idag har köpt och tillagat min första (förutom makrill på burk) fisk. Jag har stekt sillfilé idag människor och ätit det med broccolimos. Mycket gott och mina fisktillagningskunskaper når oanade höjder. Dessutom så har jag bakat Oopsies, ett slags bröd gjort på ägg och philadelphiaost som jag "kryddade" med nötter, solros- och linfrön. Blev över förväntan faktiskt.

  Imorgon startar första dagen på termin 3. Spännande värre. Ska ha en introduktion till vår prekliniska kurs först och därefter direkt gå i gång med föreläsning om iskemisk hjärtsjukdom. Har också fått veta att jag ska ha min praktik mellan den 10 maj och 18 juni, därefter är det sommarlov. Känns som om den här terminen kommer gå oerhört fort.

  Har ännu inte fått mina csn-pengar, men hoppas att de hittar hem till mig nästa vecka så jag kan köpa min kurslitteratur. I övrigt är allt frid och fröjd. Ska nu fortsätta titta på Biggest Loser Australia, extremt spännande.

Mina loppisfynd...


Rörstrand Vieta

Min fina lampa, har ingen aning om vad det är för något eller hur gammal den är... Kanske blev grundlurad... 

Antikloppis

I centrum så finns det ett gammalt tegelridhus, antagligen något gammalt militärridhus, som det varje år arrangeras tvådagars antikloppis i. Anna och jag var där i dag och tittade. Det var superkul och man blev så köpsugen.
  Vid ett av borden som var uppställda så hittade vi lite Rörstrandkeramik till löjliga priser. Vi bestämde oss då för att rädda dem undan danska händer så det slutade med att jag plockade på mig en tillbringare och en stor kakburk av modellen Vieta. Jättesnygga målade i grön tempera med en brun bård längst ner. Anna göpte en ugnskastrull med lock. När försäljaren fick höra att vi var svenskar så fick vi dessutom rabatt. Jag älskar mina saker och har bestämt mig för att börja samla ihop fler grejer ur samma serie. De har fått hedersplatesen i vitrinskåpet och jag ska leta upp ett bra lchf-kakrecept så jag kan fylla burken. Ingen kakburk utan kakor.

  Detta var ju nu inte det enda jag köpte. Att vara en Sandra på antikloppis och endast spendera 140 DKK på Rörstrandporslin hade ju inte gått. Jag hittade nämligen en taklampa, ser ut att vara från 60-70-talet, jättesnygg!! Den har en orange glaskupa och ger jättemysigt ljus här nu i rummet. Det enda som plågar mig är att jag var tvungen att byta ut orginalsladden mot en IKEA-sladd i plast (!) för att den skulle räcka till uttaget som sitter på väggen precis vid gränsen till takövergången. Det gör ont i mig bara jag tänker på det. Något annat som gör ont är priset.... Betalade nämligen 350 DKK för den, ca 500 SEK.... Men men den var ju iallafall snygg.

Ska lägga upp bilder på klenoderna så fort batterierna till kameran laddat klart..

Tecken på att jag bott liiite för länge i DK...

Jag: Anna jag har funderat och jag kommer fan inte på vad ryghvirvel heter på svenska....

Anna funderar...

Anna: Men...

Båda står därefter och tänker så det knakar...

Anna utbrister plötsligt glatt: Det heter ju ryggkota!!!

Jag: Ja just det!

Därefter var vi tvugna att kolla upp på nationalencyklopedien på nätet om det verkligen heter fotleden och inte fotledet på svenska.....

Third here I come

Hade histologiexamen idag. Den sista tentan som skulle avgöra om jag fick gå vidare till den efterlängtade tredje terminen eller inte. Och jag klarade det!! Jag är officiellt sett vidare på väg till att bli läkare, eller som Elin sa; vi är praktiskt taget läkare nu.

  Tentan gick ut på att man på måfå fick dra två olika mikroskopipreparat som man sedan hade en halvtimme på sig att fundera ut vad de föreställde och vad man skulle berätta om dem. Jag hade hoppats och bett till gud (jag är en hycklare) om att jag skulle få levern, men gud genomsåg mig direkt och det slutade med att jag fick ett tvärsnitt av ett rörben och ett tvärsnitt av en myelinerad nerv. Jag suckade och gick snällt till förberedelserummet. Först trodde jag att jag hade dragit världens nitlott men ju mer jag funderade så kände jag att det fanns ändå lite att säga om preparaten. Det va ändå något som hade fastnat i mitt huvud under otaliga pluggtimmar.
  När det sedan blev min tur att byta till tentarummet så möttes jag av några 1:a terminare som frågade om de fick följa med in och lyssna. Av deras desperata ansikten så såg jag att de redan hade fått x antal nej av andra så jag sa att visst det går väl bra. Visade sig dock att de hade några kompisar så slutligen så troppade det in ca 15 personer och satte sig längst bak i rummet. Ingen press.
  Som tur var så va examinatorerna väldigt snälla så man slapp känna sig nervös iallafall. Efter ca 20-30 min så var det klart och jag fick gå ut tillsammans med min åhörarskara som försökte förhöra mig på olika delar av makroanatomiexamen jag gjorde förut. Inte lätt att koncentrera mig om sådana frågor när jag står och väntar på min slutgiltiga dom som fastställs innanför dörrarna. Slutade iallafall med att jag fick 7 (motsvarar VG ungefär) och jag blev så lättad!! Har varit hur nervös som helst inför det här.

  Gick sedan till kantinen med Anna och firade med fika, sedan stack vi ner till medicinerladen och kollade på kurslitteratur till 3:e terminen, gissa om att vi trivdes, trots att vi insåg att vi skulle va tvugna att köpa böcker för minst ett par tusen så är det värt det. Vartenda öre. Det är ju ändå böcker att skryta med, eller vad sägs om "Basal medicin og kirurgi"?

  Nu har jag precis vaknat efter en välbehövlig power-nap. Somnade nämligen inte förrän halv 2, så går det när man har fjärilar i magen, men nu blir det iallafall lov ända till den 25 januari!!

Photoshop

Har ju installerat Photoshop på datorn och jag är total nybörjare... Har suttit som ett fån hur länge som helst innan jag hittade på några bra guider på internet. Resultatet av mina tappra försök kan ni ju se i headern ovan. Är väl kanske inte världsklass på beskärningen men jag nöjer mig tills jag har övat upp mig och kan prestera något snyggare :)

Ännu glöder solen..

Klarade makroexamen!!! Wohoooooooooo! Så jäkla skönt. Nu är det bara mikron kvar innan 2:a terminen är över for good. Får vi bara hoppas att det går bra där med.
  En annan sak som också är himla bra är att Anna också klarade sig. Skulle vart jobbigt om någon av oss hade dumpat.
Nedan en bild föreställande vår lycka:

RSS 2.0