Singstar


En lite bild från singstaraften igår

Chokladpudding och melodifestivalen

Så är det helg igen.... Veckorna går himla fort tycker jag. Har iallafall kollat på melodifestivalen ikväll och käkat chokladpudding utan grädde. Det är första deltävlingen som jag hunnit se efter att jag fick min älskade tv. Är lite sur på svt för att de måste krångla till det så. Vad var det för fel på den gamla goda tiden då alla tävlade i samma program? Men men vad gör man inte för pengar. Hade Star Pilots som favorit men det sprack ju. Fast Agnes var bra hon med. Blir spännande att se finalen så man får höra alla de andra bidragen. Lite skandal var det att Malena gick vidare, är inte helt såld på opera, man hör ju inte vad hon sjunger om.
  Var ju på singstaraften igår. Jag kan ju bara säga att med den röstkvalité jag höll igår så hade jag sopat banan med melodifestivaldeltagarna. Vi hade iallafall väldigt roligt även fast vi inte var så jättemånga.
  Idag har det inte hänt så jättemycket, har mest slappat som man ju ska göra på helgen :) Har ju fått lön och studiebidrag igår så det blir nog shoppa av på måndag! Är ju så värdelöst här att allt är stängt på söndagar, det är i princip bara stackars Fakta (en matbutik) som håller öppet. Vet inte vad danskarna gör på söndagar när man inte kan gå på stan eller nånting. Det är att snällt sitta hemma i stugan och häcka. Men jag får väl dra med mig min elevhemskamrat och hitta på nåt. Bio kanske? Är lite sugen på att se Benjamin Buttons otroliga liv. Charlotte har ju nämligen stannat "hemma" i Århus denna helg, hon brukar normalt sett åka tillbaka till Aalborg på helgerna, så jag får väl passa på att dra henne med ut på nånting när hon ändå är här. 

Syg, syg, syg...

Har självklart lyckats blivit sjuk igen.. Var ledig igår och när jag vaknade på morgonen så hade jag ont i halsen och kände mig hängig igen. Så himla drygt. Hade iallafall en alvedon kvar och den visste var den satt!
  Så kom ju äntligen mamma och Elisabeth med mina grejer. Helt underbart att äntligen få en egen tv! Har längtat så mycket efter den. Är ju inte precis nån höjdare att dela tv i köket med 15 andra, speciellt när man är enda svensk som gärna vill se de svenska kanalerna. Inne i mitt rum så har jag inte samma utbud av kanaler som i köket. Har de danska, norska och svenska baskanalerna plus att jag har några arabiska och baltiska kanaler, som ju är totalt värdelösa eftersom jag inte fattar ett smack. Men nu kan jag iallafall se resten av melodifestivalen och Let's Dance!
  Vi tog också en tripp i bilen till Ikea och köpte en helfigursspegel. Har ju innan fått stått med ena foten på toastolen och tagit spjärn mot den motsatta badrumsväggen för att kunna se min klädkomposition i den lilla badrumsspegeln. Inte någon höjdare precis...
  Rummet ser ut lite som ett bombnedslag nu med alla grejer, har inte orkat packa upp det än, men det kommer nog att bli som lilla julafton för mig. Speciellt att få packa upp mina kläder och skor!
 Mina Sverigebesökare åkte vid elvatiden igårkväll lagom till min sista alvedon slutade verka, så i morse kände jag mig om möjligt ännu vissnare, så det blev hemmadag idag med. Skulle bara behöva ta bussen till Viby Torg för att köpa Ipren, men det är bara så drygt att släpa sig iväg, men jag måste väl om jag ska bli frisk.
  Det är ju Singstar aften imorgon hos Christian så jag hoppas verkligen att jag känner mig piggare så jag inte missar det.

I full gång med att läsa medicinarnas egen Bibel

Så har ännu en dag gått och denna började trögt när jag var tvungen att stiga upp 6.30 eftersom vi började skolan 8.15. Man vänjer sig så fort vid att bara behöva börja 9.15 så att 8.15 känns som rena omänskligheten. Trots att jag egentligen är van vid att börja kl 7 från hemtjänstjobbet.... Men så fort blir man av med såna "ovanor".
  Vi hade iallafall mikroskopiövning direkt på morgonen där vi fick titta på levercell och blodkroppar från en råtta, så skulle vi rita av det vi såg och märka ut cellkärna m.m.... Det är riktigt intressant faktiskt att kolla i mikroskopet på sådana saker, blir mycket lättare att förstå när man ser det i verkligheten.
  Mikroskopiövningen slutade kl 10 så därefter hade vi dessa förskräckliga håltimmar, 6 timmar totalt tills vi skulle börja med gruppundervisning i fotens ben och ledlära. Jag och Charlotte åkte iallafall hem och åt lunch och läste alla de där sidorna vi skulle läsa till gruppundervisningen. På tal om lunch så åt jag en så inspirerande rätt som havregrynsgröt och rågbröd med salami. Det har börjat tryta i kassan efter alla nya böcker och evenemang som har betalats så det blir fattigmansmat till mig framöver.
  När jag och Charlotte sedan träffades vid busshållplatsen för att åka tillbaka till universitetet så frågade hon mig om vi skulle ha "övelse" nu. Bara det att danskan uttalas väldigt gutturalt så hon hoppade i princip över v så det blev mer likt "öelse". Jag fattade självklart ingenting så hon stod där och upprepade sig allt tydligare medan jag stod som ett fån. Till slut gick det upp ett ljus för mig. Jag skulle då träna på att själv uttala det på danska. Det resulterade bara i hånskratt, men jag ger inte upp för det! Jag ska kämpa på och lära mig detta neanderthalspråk. Brukar faktiskt öva på bussen. Det är så att bussarna har ett högtalarsystem där en automatisk röst ropar ut namnet på hållpatsen som kommer därnäst. "Skolebakken" kan rösten tex ropa, "skolebakken" ropar jag tillbaka. Den första busshållplats jag lärde mig uttala är den som är precis utanför elevhemmet. "Ravnsbjerg". Fast det uttalas typ "Raunsbjärrgg" med rullande r som i skånskan. Kan vara bra att kunna eftersom mitt elevhem heter just Ravnsbjerg Kollegiet.
  Ja, så hade vi då ledlära och fick dessutom veta vad fotens alla "knogler" (=ben) heter på latin. Så var det bara att bege sig hemåt. Vi slutade kl 18 eftersom vi har en äldre medicinstuderande från 9:de terminen som undervisar oss. Han har nämligen egna lektioner fram till kl 16 och går sedan direkt till oss för att undervisa, väldigt snällt av honom, och duktig är han också.
  Nu har jag iallafall precis läst klar de 23 sidor jag ska läsa till morgondagen föreläsning ur medicinarna egen bibel, Histologi av Finn Geneser. En extremt tjock bok. Ska enligt uppgift väga ca 2,8 kg. Finns tom en grupp på facebook som heter "Alle de der har Finn Geneser, har ondt i ryggen", så då kan ni förstå hur tung den är.....

Tjejgänget


Trisha, Sara-Irini, Charlotte och jag på Social Club

Social Club

Igår anordnades det fest för alla medicin- och sjuksköterskestuderande på Social Club i Århus. Riktigt kul var det. Började med att vi skulle på förfest hos Christian "Das Fuhrer". Det blev bestämt att vi skulle beställa pizza och att alla skulle käka hemma hos honom. Jag, Charlotte och Trisha däremot tänkte att vi skulle äta själva hemma och sedan åka till Christian... När vi däremot hade hoppat av bussen så hade vi ingen aning om vart vi skulle gå. Det blev bestämt att jag skulle ringa till Christian och fråga om vägen. Men killen hade ingen aning om vad jag snackade om så det blev bara att lämna över luren till danskspråkiga Charlotte. Visade sig då att vi var tvungna att gå ett par kilometer...... Jag som dagen till ära hade satt på mig mina nyaste pjucks med decimeterklackar. Inte kul. På vägen blev vi desutom uppraggade av nån slemmig skummis i en gammal rostig liten Opel. Han sa en massa på danska medan han flinade dumt och menade tydligen att vi skulle hoppa in i bilen. No way tänkte vi och fortsatte gå. Opeln krypkörde då jämsmed oss ett litet tag medan föraren försökte övertala oss att hoppa in i bilen. Han tröttnade dock och körde vidare, tur för honom. Jag hade redan innan fått veta av Charlotte att detta område räknades som Århus "ghetto" :)
  Väl framme hos Christian var alla redan i full gång med att skråla till singstar. Det sjöngs flera danska låtar med så simpla texter att man kunde dem utantill redan efter första refrängen. Typ 20 minuter efter att vi trötta hade stapplats oss in så annonserades det att vi skulle dra oss in mot stan, så då var det bara att sätta på sig ytterkläder och skor och börja traska mot bussen igen. Jag hade självklart glömt mitt busskort hemma men jag tog chansen och tjyvåkte ;) I Århus är det nämligen så att man kliver på i bak på bussen och betalar i en myntautomat eller så har man ett busskort som man bara visar upp på begäran om det kommer kontrollanter. Har dock bara varit med om det en gång sedan jag flyttade hit så jag tog mina chanser. Som tur var lyckades det den här gången..
  Väl framme i centrum så var det bara till att börja knata igen. Och självklart så tog det sin lilla tid, allt för att jävlas med mina stackars fötter.
Inne på Social Club så var det avdelat så att ena halvan var för sjuksköterskorna och andra halvan för medicinarna. Men tydligen hade vi medicinstuderande lite VIP för vi fick en stämpel som gjorde att vi kunde vara även i sjuksystrarnas del av klubben, medan de snällt fick stanna på sin plats. Status.
  Vi hade som sagt himla kul och när det var dags att dra sig hem så blev det en sväng in på 7-11 för att köpa oss en varsin pizza-slice. Mycket gott. Mina fötter kändes vid det här laget som om de hade blivit överkörda så det var väldigt skönt att sätta sig på bussen och åka hem....
  Annars så är det bara latinska betecknelser som gäller. Vi hårdkör på över- och underextremiteterna just nu så imorgon ska jag rabbla latin. Idag blir det bara en slappardag :)

And now I've walked through the valley of shadow and death...

Igår så gick jag så till skolan för att först ha en föreläsning om lipider och proteiner. Därefter skulle jag ha en introduktion till vår studiesal. Det var iallafall vad jag trodde... Den första föreläsningen gick precis som jag förväntat mig, men intron till studiesalen var inte riktigt så som jag hade trott.. Först pratar läraren om ett sk testamente där vi alltså kan testamentera våra kroppar till undervisning på universitetet efter vår död. Om vi vill alltså. Efter denna smakfulla inledning så skulle vi ner i källaren för att titta på några "preparat". Vi gick då in i ett rum som stank av sprit. I långa rader så stod det stora plastlådor eller backar med etiketter på. Man kunde på de etiketterna då läsa t ex Hoved og hals, Fod, hjerne m.m... Vi hade alltså kommit in i ett rum med lådor fyllda med mänskliga organ och kroppsdelar... Så blev vi också erbjudna att titta och känna så mycket vi ville på "preparaten". Mysigt... Därefter gick vi in i självaste bårhuset. Där låg faktiskt ett tjugotal lik på rad. Som tur vad var de inlindade i plast i väntan på balsamering så man kunde inte riktigt se dem ordentligt... Men man fick faktisk lite kalla kårar... Det värsta är väl kanske att man vet att man förmodligen kommer att vänja sig...
Sedan så har jag fått en ny kompis med mig hem också :) För att precisera mig så är det faktiskt en liten indier, dock inte en så pratglad sådan. Har nämligen fått en sk knoglekasse, eller benlåda på svenska. Det liknar en liten koffert och innehåller alltså riktiga skelettdelar från en halv människa som jag får hyra nu under hela mitt första år här. Vi ska ju läsa mycket anatomi så då kan det vara bra att få träna på :). Jag lade ut honom på golvet för en stund sedan och knäppte kort men jag kan inte lägga ut dem riktigt nu, saknar usb-sladd...
  Jag var också iväg på pubcrawl igår med resten av Hold 8. Vi hade riktigt kul och gick från pub till pub innan vi slutligen stannade på Gazstation, en nattklubb där vi träffade alla de andra holden..

Nu börjar det...

Nästa vecka börjar allvaret med start imorgon. Ska bli skönt att det kommer igång, med skolan alltså. Imorgon ska vi lära oss att mikroskopera. Har suttit och kollat igenom schemat, eller båda två faktiskt. Ska läsa både mikro- och makroanatomi parallellt och då fick vi praktiskt nog två scheman.... Jobbigt att koordinera det bara, men men... Det går nog bra.
  Var ju på temafest i fredags. Vi var sämst helt enkelt.. Vår utklädning var totalt fantasilös jämfört med de andras ;). Vinnarna blev hold 11 som var utklädda till 60-tals gangsters. Annars så fanns det utomjordingar, kineser från mingperioden, tempelriddare..Ja ni hör ju. Att vara helt svartklädda och därigenom föreställa Big bang blir ju inte direkt nån hit i den konkurrensen. Men jag hade kul iallafall och det är ju det som är viktigast. Så var Dennis här i helgen också, han åkte hem i förmiddags. Kul att se nån hemifrån. Vi var ute och åt på Ristorante Italia igårkväll (för övrigt samma restaurang som jag åt på med LRF i somras), riktigt gott var det och stor skillnad från den burkmat jag äter i vanliga fall. Men nu gäller det att hålla hårt i plånboken resten av månaden.. Väldigt mycket utgifter så här i början av terminen så man måste passa på så man inte blir pank. Böckerna är ju svindyra och så ska vi köpa lektionsprogram och en varsin "knoglekasse" (en påse med skelettdelar) också. Haha man kommer väl se knäpp ut när man går omkring med en sån. Bara ingen stoppar en på väg till skolan för att kontrollera innehållet, kan ju verka lite misstänksamt ;). Fast skelettet är bara gjort i plast så förhoppningsvis så är det ingen fara.
  Vi kommer att få börja dissekera i slutet på terminen, på riktiga människor alltså. Ska bli spännande, fast jag vet inte riktigt hur jag kommer reagera. Måste ju va lite skillnad att dissekera en strömming eller kräfta jämfört med en död människa... Men man måste ju vänja sig.
  Jaja nu ska jag börja läsa lite till morgondagens föreläsning...

Das Fuhrer och jag


också en liten bild från gallafesten...

Fortfarande sänglös....

Efter ytterligare en natt på heltäckningsmattan så gick jag idag glad i hågen hem från skolan. Jag visste ju att mina möbler stod och väntade på mig nere i källaren, för det hade vaktmästaren sagt. Men döm av min förvåning när jag kommer ner och ser allt utom en säng där! Det var bara att trava till vaktmästarens kontor och vänligt fråga vart tusan sängen var. Svaret jag fick var att en ny säng var beställd och att den kommer imorgon. Under tiden får jag låna en madrass. Jaha. Men det är ju iallafall en liten tröst att jag åtminstone får en ny säng.... När jag sedan skulle bära upp skrivbordet med hjälp av min snälla klasskamrat Charlotte, så gick den självklart inte in genom dörrarna till mitt rum. Fick senare veta att jag var tvungen att lyfta av dörrarna från gångjärnen, både ytterdörren och innerdörren till sovrummet. Hade då sån tur att min korridorkamrat och datatekniker Lars kom och lyfte av dörrarna åt mig..  Så nu står de iallafall här. Möblerna. Ja förutom sängen då. Men en decimetertjock madrass känns ju som rena lyxen efter att ha sovit två nätter direkt på golvet....
  Var förresten på hyggeaften (trevnadskväll) igår. Min klass och jag satt och spelade spel och åt hembakad "kage". Riktigt gott, och riktigt mysigt faktiskt... Imorgon blir det temafest för alla medicinarna med utklädning. Årets tema är historiska perioder. Vi valde då Big Bang efter mycket om och men, så nu ska alla gå helt svartklädda till festen. Inte så orginellt kanske men det blir nog effektfullt för vi har planerat en storstilad entré! 
Annars så rullar väl skolan på.. Är lite halvt ointressanta föreläsninga nu så här i början som en introduktion, men nästa vecka börjar vi på allvar med anatomin så det blir himla spännande.

Äntligen!!!!!!!!

Så har jag äntligen fått mitt alldeles egna internet istället för att sitta på nån allmän data på hostellet. Har för övrigt flyttat in i mitt studentrum, efter mycket om och men.... Man måste nämligen hämta ut nycklarna under bestämda och mycket korta tider på kontoret... Självklart ligger dessa tider på skoltid, lägg då till att jag inte hittar i Århus. Detta gjorde att jag självklart kom ca en timme försent och var tvungen att vända tillbaka för ytterligare en natt på hostellet... Detta var igår, men nu är jag äntligen installerad på mitt rum, dock utan möblemang. Man ska inte ha det för lätt... De får jag vänta på tills imorgon, så det blir bara till att rulla ihop sig i sovsäcken på golvet.
  Var ju också på hyttetur i helgen, hade det riktigt skoj faktiskt. Speciellt med tanke på att jag fick dela rum med typ 40 andra i en slags militärsovsal med trevåningssängar... Tänk då på att ca 38 av dem var ölsvepande danskar. Men en var snäppet värre en de andra och blev utnämnd till Das Fuhrer då han drack ett tjugotal öl under helgen... Allt under hejaramsan "Kan Christian, kan Christian, kan Christian drikke öl?!!". Hör man den ramsan med sitt eget namn då betyder inte det att man lungt och fint ska visa att man kan smaka lite på en öl utan det betyder att man ska svepa i sig hela ölen så fort som möjligt. Det kunde räcka med att en stackare bara reste sig upp så var han tvungen att hälla i sig.
  På lördagen så var det bal, eller gallafest som det heter på danska. Då satt alla i finstassen och åt kalkonkött med potatisgratäng. Till efterrätt blev det glass med chokladsås, kvällens höjdpunkt!


RSS 2.0